Неделя, 12/Януари/2020

Евелина Славкова, социолог: Трябва да се промени общественото мнение за тол системата

Написана от
Оценете
(0 гласа)

Трябва да се промени общественото мнение за тол системата в случай, че в бъдеще се въведе при автомобилите. Това каза социологът Евелина Славкова в интервю за предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ. „В Западна Европа хората, които пътуват знаят, че автомобилите също са ползватели на тол системата, когато решават да ползват АМ и първокласни пътища. В България това би се случило трудно, най-малкото, защото знаем, че винаги протестите на българите са свързани там, когато им бъркаш в джоба – увеличаване на вода и т. н. Винаги тогава са готови да реагират“, добави Славкова.


„Това също би довело, спомняме си много добре с увеличаването на винетките, че имаше протести и негативи в този контекст, че са много високи винетките. В същото време искаме да шофираме по добри пътища и тук има това противоречие, хем искаш да ти е хубаво, хем не искаш да плащаш, което в крайна сметка трябва да се направи компромис. В контекста на това трябва да се промени общественото мнение по отношение на тол системата и ако някога в бъдеще се въведе към автомобили“, посочи още социологът.

„Най-добрият начин да се промени общественото мнение е чрез ефектът, който ще се види с пускането на тол системата от 1 март. Тези пари и това финансиране, което влиза от тол таксите да бъде използвано разумно и целесъобразно. Наистина да бъде използвано за ремонт на пътища, за построяване на нови пътища, за да могат хората да разберат, че има логика от това, когато отиват парите им някъде, или плащат за някаква услуга да виждат крайния резултат. Това е нещо, което е ще трябва много дълго време, за да видим първо ефекта и да има такава промяна“, каза още тя.

„В България знаем, че интернета е един от най-бързите в света, именно, защото е изградена на по-късен етап системата. По този начин е хубаво да кажем като позитив, че системата ще бъде една от най-модерните. Няма нужда да се реди човек на гишета, минава, съответната пътна карта му отчита километрите, които е изминал и колко ще плати. Може би това е един от позитивите, когато едно нещо идва на по-късен етап в България успяваме да внедрим най-модерното. Важно да отчетем, че по-скоро такъв тип неща, които ги има и на Запад е нормално да ги има и при нас“, допълни Евелина Славкова.

Focus-News

Прочетена 15 пъти Последно променена в Неделя, 12/Януари/2020

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

Go to top
Template by JoomlaShine