Събота, 01 Януари 2022 18:23

Регулаторите на ЕС, СЗО призовават за прекратяване на ускорителите на COVID, цитиране на доказателства, че стратегията е неуспешна

Написана от
Оценете
(0 гласа)

Регулаторите на лекарствата в ЕС, експертите на Световната здравна организация и бившият председател на работната група за COVID в Обединеното кралство цитират нарастващи доказателства, че мРНК COVID бустерите не работят и стратегията трябва да бъде отпаднала.

Пропуснете един ден, пропуснете много. Абонирайте се за най-добрите новини за деня на The Defender . Безплатно е.

Във вторник регулаторите на лекарствата на Европейския съюз предупредиха , че честите усилватели на COVID могат да повлияят неблагоприятно на имунната система и казаха, че в момента няма данни , които да подкрепят повтарящи се дози.

Това идва месец, след като регулаторите на лекарствата в ЕС заявиха , че има смисъл „да се прилагат бустери за ваксина срещу COVID-19 още три месеца след първоначалния режим с две инжекции“, на фона на опасенията относно варианта на Omicron .

Според Европейската агенция по лекарствата (EMA), продължаването на бустер дози на всеки четири месеца може да представлява риск от претоварване на имунната система на хората и да доведе до умора.

Вместо това агенцията препоръча на държавите да разграничат интервалите между бустерите и да координират програмите си с настъпването на студения сезон във всяко полукълбо - следвайки планове на стратегии за ваксинация срещу грип .

„Докато използването на допълнителни бустери може да бъде част от плановете за извънредни ситуации, многократните ваксинации в кратки интервали не биха представлявали устойчива дългосрочна стратегия“, каза ръководителят на стратегията за ваксини на EMA Марко Кавалери във вторник по време на брифинг за пресата.

Бустерите „могат да се правят веднъж или може би два пъти, но не е нещо, което смятаме, че трябва да се повтаря постоянно“, каза Кавалери . „Трябва да помислим как можем да преминем от настоящата пандемична обстановка към по-ендемична обстановка.

Кавалери каза, че са необходими повече данни за въздействието на Omicron върху ваксините и по-добро разбиране на еволюцията на настоящата вълна, за да се реши дали е необходима ваксина, специфична за новия вариант.

„Предварителни резултати от наскоро публикувани проучвания показват, че ефективността на ваксината срещу симптоматичното заболяване е значително намалена за Omicron и има тенденция да намалява с течение на времето“, каза Кавалери .

„Важно е да има добра дискусия около избора на състава на ваксината, за да сме сигурни, че имаме стратегия, която не е просто реактивна… и да се опитаме да измислим подход, който ще бъде подходящ, за да предотвратим бъдещ вариант", добави той.

Само миналия месец Кавалери, говорейки от името на EMA, каза , че има смисъл да се прилагат бустери за COVID още три месеца след първоначалния режим с две дози поради „изключително тревожни“ числа на инфекциите.

„Докато настоящата препоръка е да се прилагат бустери за предпочитане след шест месеца, наличните в момента данни подкрепят безопасното и ефективно прилагане на бустер още три месеца след приключването“, каза Кавалери по време на брифинг за пресата през декември.

СЗО предупреждава, че повтарящите се бустери са нежизнеспособни стратегия срещу нови варианти

Техническата консултативна група на Световната здравна организация (СЗО) относно състава на ваксината срещу COVID-19 (TAG-CO-VAC) на 11 януари предупреди , „стратегия за ваксинация, базирана на многократни бустер дози от оригиналния състав на ваксината, е малко вероятно да бъде подходяща или устойчива ”

Експертната група, създадена от СЗО за оценка на ефективността на ваксините срещу COVID, заяви, че предоставянето на нови дози от вече съществуващи ваксини при появата на нови щамове на вируса не е най-добрият начин за борба с пандемията.

TAG-CO-VAC каза, че ваксините срещу COVID, които могат да предотвратят инфекция и предаване, в допълнение към предотвратяването на тежки заболявания и смърт, са необходими и трябва да бъдат разработени.

Докато не бъдат налични такива ваксини и докато вирусът SARS-CoV-2 се развива, съставът на настоящите ваксини срещу COVID може да се наложи да бъде актуализиран, каза групата.

COVID ваксините трябва да бъдат генетично и антигенно близки до циркулиращите варианти на SARS-CoV-2, да бъдат по-ефективни в защитата срещу инфекция и трябва да предизвикват широк, силен и дълготраен имунен отговор, за да се намали необходимостта от последователни бустер дози, каза TAG-CO-VAC.

„Свърши, хора“, пише Алекс Беренсън, бивш репортер на New York Times и автор на бестселъри . "Освен няколко нещастни израелци, никой няма да получи четвърта доза от оригиналната ваксина."

Беренсън написа:

„Всеки с очите може да види, че не работи срещу Omicron — и ако не сте получили трета доза , в този момент, защо бихте? Получавате най-много седмици незначително подобрена защита за потенциално тежки странични ефекти.

„Вместо това СЗО сега обещава/изисква ваксини въз основа на доминиращия щам Sars-Cov-2 в момента. Това обещание е толкова празно, колкото и всички останали, които здравните бюрократи и компаниите за ваксини са дали."

Беренсън отбеляза, че само през последната година има поне пет основни „варианта на безпокойство“, два от които станаха глобално доминиращи.

„Дори иРНК ваксините не могат да бъдат приготвени и доставени достатъчно бързо, за да съответстват на какъвто и щам на вируса да стане доминиращ“, каза Беренсън. "COVID е по-бърз от учените."

Британският експерт призовава COVID да се третира като ендемичен вирус, подобен на грипа

COVID трябва да се третира като ендемичен вирус, подобен на грипа и масовата ваксинация трябва да приключи след бустер кампанията, каза д-р Клайв Дикс, бивш председател на работната група за ваксини в Обединеното кралство.

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията ендемията се отнася до „постоянното присъствие и/или обичайното разпространение на болест или инфекциозен агент в популация в рамките на географски район“, докато пандемията е „ извън контрол “ епидемия, която се е разпространил в няколко страни или континенти, като обикновено засяга голям брой хора.

„Трябва да анализираме дали използваме настоящата кампания за ускоряване, за да гарантираме, че уязвимите са защитени, ако това се счита за необходимо“, каза той. „Масовото ваксиниране на базата на населението в Обединеното кралство сега трябва да приключи.

Призовавайки за „основно преосмисляне“ на стратегията на Обединеното кралство COVID, Дикс насърчи министрите да „спешно подкрепят изследванията на имунитета срещу COVID извън антителата“, за да включат В-клетки и бели кръвни клетки, наречени Т-клетки.

Дикс каза, че трябва да има преход към управлението на болестта от разпространението на вируси и „спирането на прогресията към тежко заболяване при уязвимите групи“ трябва да бъде бъдещата цел.

Източник: https://childrenshealthdefense.org/defender/eu-regulators-who-end-covid-boosters/?utm_source=salsa&eType=EmailBlastContent&eId=f17a58ab-9b35-48ff-92da-62e6a35e6875

Прочетена 258 пъти Последно променена в Понеделник, 31 Януари 2022 18:49

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.