Петък, 23 Септември 2022 14:24

Белгия затваря ядрения си реактор

Написана от
Оценете
(0 гласа)

Белгия в петък ще прокара десетилетен план за затваряне на ядрен реактор въпреки призивите за преосмисляне предвид страховете от спиране на тока тази зима.

Заклещена между захранвана с ядрена енергия Франция и зависима от газ и въглища Германия, Белгия разчита на около половината от нуждите си от електроенергия от остаряла конюшня от седем ядрени реактора, които се управляват от Engie, френска компания.

Затварянето на един от четирите реактора в завода Doel близо до пристанището на Антверпен е първата стъпка от решението на Белгия през 2003 г. да спре напълно ядрената енергия до 2025 г., крайна дата, която беше отложена с десетилетие за два реактора по-рано тази година.

През февруари предстои друг реактор да бъде пуснат на консерва в Тиханге, само на 50 километра (30 мили) от границата с Германия, където активисти и официални лица лобираха от десетилетия срещу използването на ядрена енергия от Белгия на прага им.

И двата реактора направиха заглавия през 2012 г., когато бяха открити пукнатини в техните реакторни блокове, които ги оставиха извън експлоатация с години.

Политическа криза избухна този месец, когато министърът на вътрешните работи Аналис Верлинден повдигна въпроса за отлагане на спирането, което разгневи Зелената партия.

Зелените поставиха отказ от ядрената енергетика като условие за присъединяване към политически крехка седемпартийна коалиция, която беше болезнено сглобена през 2020 г., повече от година след неубедителни избори.

Искането на Верлинден беше направено в контекста на нахлуването на Москва в Украйна и последвалото притискане на енергийните доставки в Европа, което породи страхове от прекъсвания на тока и недостиг през следващите месеци.

Влошавайки нещата, редовното снабдяване с електроенергия от зависима от ядрена енергия Франция също е застрашено, тъй като почти половината от стареещия реакторен парк на страната е изключен за поддръжка.

„Предвид риска от спиране на тока във Франция тази зима, с Германия, която напуска ядрената енергетика, но изчерпва газа, ние знаем, че ще имаме големи трудности“, предупреди бившият енергиен министър Мари-Кристин Маргхем.

Нейната партия, също в управляващата коалиция, отдавна е против бързото излизане от ядрената енергетика.

Белгийският електроенергиен оператор Elia обаче заяви, че не очаква никакви рискове за доставките от дълго планираното прекъсване.

„Имаме достатъчно наличен генериращ капацитет, за да отговорим на търсенето“, каза говорител

Прочетена 122 пъти

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.