-----

Петък, 02 Март 2012 11:46

10 дена почиваме евтино в санаториуми на НОИ

От 1 март 2012 г. започнаха евтините почивки в санаториуми на НОИ, включени в програмата за профилактика и рехабилитация, съобщи Мариана Спартянова, главен счетоводител на Регионалното управление на осигурителния институт във В. Търново. НОИ вече сключи договори с 47 спа центъра и болници за долекуване и рехабилитация, а от услугите може да се възползва всеки, който има здравен проблем и е плащал социалните си осигуровки най-малко шест месеца преди това. Те включват фондовете “Общо заболяване и майчинство”, “Пенсии”, “Трудова злополука и професионална болест” и “Пенсии, несвързани с трудова дейност”. Рехабилитацията в санаториума е 10 дена.
Какви документи са необходими
Каква да бъде рехабилитацията и кой санаториум е на-подходящ според диагнозата на болния, определя лекуващият лекар, обясни Спартянова. За целта той издава медицинско направление в два екземпляра, където документира заболяването, описва придружаващите заболявания и мотивите за рехабилитацията. Медицинското направление трябва да бъде издадено не по-рано от 30 календарни дена преди заминаване в санаториума или болницата за долекуване. Заедно с него в НОИ се представят още лична карта, служебна бележка от работодателя, че пациентът е на работа и е осигуряван редовно, а също и личната амбулаторна карта на болния, където са архивирани всички епикризи, изследвания, снимки, електрокардиограми и др.
Ако пациентът има експертно решение на ТЕЛК за трайно намалена работоспособност, то се прилага към останалата документация. Документът не трябва да е с изтекъл срок на годност. Кандидатите за почивката не трябва да са навършили пенсионна възраст, която тази година за жените е 60,4 години, а за мъжете – 63,4 години.
Хората, които са претърпели трудова злополука, представят и разпореждане за приемане на инцидента за трудов. Ако някой има професионална болест, е необходимо и експертно решение за признаване на заболяването като такова, обясни Спартянова.
Целият пакет от документи се представя в Регионалното осигурително управление във В. Търново в срок до 10 работни дена преди датата на постъпване в санаториума. Едва след това от РУСО се издава удостоверение за профилактика и рехабилитация.
Какво представяме в санаториума
При постъпване в избрания рехабилитационен център всеки представя лична карта, удостоверение на ТП на НОИ, медицинското направление и личната амбулаторна карта, посочи Спартянова. Много важна е предварителната резервация. Тя може да се направи в стая 206 на бившия профсъюзен дом във В. Търново или на рецепциите на самите санаториуми. Различните спа центрове имат различни такси за това. Те варират от 5 до 20 лв. Заплащат се еднократно от самите пациенти.
Какво ни плаща НОИ
За десет дена почивка и рехабилитация имаме право на четири безплатни медицински процедури и нощувки без пари. Освен това осигурителният институт дава по 5 лв. за храна на ден, останалата част от менюто се доплаща от пациентите. За различните санаториуми доплащането е различно.
Програмата за профилактика и рехабилитация на НОИ продължава до края на годината, каза още главната счетоводителка. Няма определени квоти на териториален принцип, почивките се следят централно от осигурителния институт и програмата продължава до изчерпване на определените средства.
913 души от Великотърновска област са се възползвали миналата година от евтините почивки. Според Мариана Спартянова всяка година кандидатите за спа центровете на НОИ се увеличават. Преди години за сметка на НОИ можеше всеки да почива по два пъти през годината, ако здравословното му състояние налага това. Сега това е отменено и от безплатната рехабилитация болните се възползват само веднъж.
НАЦИОНАЛЕН ОСИГУРИТЕЛЕН ИНСТИТУТ
ПРОГРАМА ЗА ПРОФИЛАКТИКА И РЕХАБИЛИТАЦИЯ
Изпълнители на дейността по профилактика и рехабилитация
За 2012 г. Националният осигурителен институт сключи договори с 14 юридически лица за общо 47 изпълнители на дейността по профилактика и рехабилитация (заведения):
1. “Профилактика, рехабилитация и отдих” ЕАД, гр. София:
Х-л “Дружба”, гр. Банкя, х-л “Дружба 2”, гр. Банкя, х-л “Констанция”, в. Костенец, х-л “Калина”, к.к. Боровец, балнеохотел “Стряма”, гр. Баня, балнеохотел “Гергана”, гр. Хисар, балнеохотел “Свети Мина”, Бургаски минерални бани, почивна станция “Свети Мина – 2”, Бургаски минерални бани, почивна станция “Жива вода”, к. Сливенски минерални бани, балнеохотел “Велинград”, гр. Велинград, балнеохотел “Тинтява”, гр. Вършец, вила “Тинтява 2”, гр. Вършец, х-л “Люляци”, к. Люляци, гр. Габрово, климато-балнеолечебен хотел “Павел баня”, гр. Павел баня, балнеохотел “Загоре”, к. Старозагорски минерални бани, балнеохотел “Роза”, гр. Стрелча, х-л “Здравец”, гр. Тетевен, х-л “Диана”, парк Родопи, гр. Пловдив.
2. “Специализирани болници за рехабилитация – Национален комплекс” ЕАД, гр. София:
Филиали – Банкя, Нареченски бани, Павел баня, Поморие, Сандански, Кюстендил, Момин проход, Овча могила, Велинград, Хисар, Баня, Карловско, Баните, “Свети Мина”.
3. Военномедицинска академия, гр. София:
Болница за долекуване, продължително лечение и рехабилитация, гр. Хисаря, болница за долекуване, продължително лечение и рехабилитация, гр. Банкя, болница за долекуване, продължително лечение и рехабилитация, гр. Поморие.
4. Медицински институт на Министерство на вътрешните работи, гр. София:
Болница за долекуване, продължително лечение и рехабилитация – филиал Хисар, болница за долекуване, продължително лечение и рехабилитация – филиал Банкя, болница за долекуване, продължително лечение и рехабилитация – филиал Варна.
5. “Специализирана болница за рехабилитация “Марикостиново”.
6. “Специализирана болница за рехабилитация “Бургаски минерални бани”.
7. Специализирана б-ца за рехабилитация “Стайков и фамилия”.
8. “Специализирана б-ца за рехабилитация “Варна”
9. “Специализирана б-ца за рехабилитация “Тузлата”.
10. “Специализирана б-ца за рехабилитация “Сапарева баня”.
11. Специализирана б-ца за рехабилитация “Здраве”.
12. “Специализирана б-ца за рехабилитация “Банкя”.
13. “Специализирана б-ца за рехабилитация Мари”.
14. Национална специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация.
Вася ТЕРЗИЕВА

Коментари  

 
0 #2 Златка Сотирова 2014-07-01 21:29
На какъв телефон мога да си резервирам карта от НОИ за месец октомври.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
-1 #1 Йовка Баева 2014-05-16 07:10
Имам въпрос как мога да си резервирам легло за балнеолечение като пенсионер с напрвелене,ренг енова снимка и
направление..
Цитиране | Докладвай на администратор
 

Добави коментар

ПРАВИЛА ЗА ПУБЛИКУВАНЕ НА КОМЕНТАРИ. СПАЗВАЙТЕ ГИ!!!
1. Ако има ЦИНИЗМИ – коментарът се изтрива.
2. Ако коментарът не е по темата - коментарът се изтрива.
3. Ако се представяте за други личности, и съответно ги злепоставяте - коментарът се изтрива.
4. Ако коментарът подтиква към Расизъм или Атентат - коментарът се изтрива.
5. Ако заливате дадена тема постоянно и с несвързани коментари - коментарът се изтрива.


Защитен код
Обнови

 

Firefox-32                   IE-32                  Chrome-32                  Opera-32                   Safari-32
  FirefoxMozilla     Internet Explorer    GoogleChrome            Opera                   Safari         
 

Кои хора са най-корумпирани?
 
Случаен Виц
Последни коментари
RSS
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
"СТЕФАН СТЕФАНОВ-2003" ЕООД
Производство на слънчеви инсталации и метални изделия по поръчка, електростатично прахово боядисване
ЕТ "КАРТЕЛ-НОТЮ ДОБРЕВ"
Производство и търговия със селскостопанска продукция.