-----

Администратора не носи отговорност за публикациите които са без регистрация в самия блог, за проблеми или въпроси пишете на

Четвъртък, 13 Февруари 2014 09:52

Убиецът от Старческия дом остава за постоянно в ареста

С определение на Окръжен съд – В. Търново 69-годишният Кирил Байков от с. Самоводене остава за постоянно в ареста.  Пред магистратите възрастният човек призна, че е убил своя съквартирант в Дома за стари хора "Венета Ботев"- Иван Нейков, но не разбира как е могъл да го извърши. Като мотив за задържането под стража бе посочена тежестта на престъплението и лошите характеристични данни на Байков. Според тях за двете години в дома той постоянно е влизал в конфликти с останалите обитатели и е сменял стаята си. Освен това Байков е опитал да се самоубие през септември миналата година, гълтайки сънотоворни. Неколкократно е бягал от дома с цел да се самоубие. За проверка на неговата вменяемост ще бъде назначена психиатрична експертиза.
Четвъртък, 13 Февруари 2014 09:11

Ясни пет от участниците в турнира за 90- ата годишнина на "Етър"

„Етър ВТ”, ЦСКА, „Локомотив” (Г. Оряховица), украинският „Олимпиец” (Житомир) и сръбският „Реал” (Ниш), са първите пет клуба, които са потвърдили участие в международния турнир за деца „Велико Търново Арайвълс къп”. Надпреварата ще бъде част от програмата за 90- годишнината на „Етър”.

Турнирът ще се проведе от 22 до 27 април в старопрестолния град и е организиран от „Проспорт Медиа” ООД. В него ще участват около 250 деца от две възрастови групи.

Осем отбора, разделени в две групи по четири, ще мерят сили при родените след 1 януари 2000 г. Други четири тима от момчета, родени след 1 януари 2003 г., ще участват в паралелно състезание. Мачовете са във В. Търново, Ресен и Дебелец.

Ако победителят е български отбор, очаква го самолетна екскурзия до Италия с посещение на мач от Серия “А”, информират организаторите.

Darik News

Четвъртък, 13 Февруари 2014 08:29

Приеха единодушно бюджета на Община Стражица

10 072 164 лева е финансовата рамка на бюджета на Община Стражица за 2014 година. Вчера 17-те общински съветници единодушно приеха общинският бюджет, като сесията мина експедитивно, без дебати, без препоръки и без излишно политическо говорене. По думите на участници в заседанието, бюджетът и инвестиционната програма са били обсъждани детайлно по комисиите, в резултат на което липсваха страсти в залата. Освен общинарите, в залата присъстваха още кметове, и наместници на населените места.

Републиканската субсидия възлиза на 6 432 838 лева. В сравнение с м.г. тя запазва размера си, като леко са увеличени целевата субсидия за капиталови разходи и средствата за култура, и образование. От данъци т.г. се очаква в общинската хазна да влязат 616 000 лева, а от неданъчни приходи (продажба на общинска собственост, такса битови отпадъци, такса детски градини и пр.) – малко над 2 млн. лева. Парите, отпуснати от държавата за зимно поддържане и снегопочистване, са в размер на 93 хил. лева, а целевата субсидия за капиталови разходи – 469 800 лева. От тях за ремонт на общински пътища са заделени малко над 200 хил. лв.

1 094 519 лева е обезпечението на инвестиционната програма за текущата година. В нея освен ремонти на общински отсечки, се предвиждат възстановяване на църкви, благоустройство на гробищни паркове, ремонт на улици и тротоари по селата и др.

Размерът на местните данъци и такси се запазва на същите нива като миналата година. Данъкът върху недвижимите имоти и такса битови отпадъци няма да се увеличават.

Darik News

Четвъртък, 13 Февруари 2014 08:25

Във всички общини на Великотърновкка област се събират подписи с искане за референдум

Структурите на ГЕРБ във Великотърновска област подкрепят подписката с искане на референдум за изборните правила. Жителите на областта се подписват във всичките офиси на ГЕРБ в общинските центрове – В. Търново, Г. Оряховица, Свищов, Елена, Павликени, Златарица, Лясковец, Полски Тръмбеш, Сухиндол, Стражица. Офиси са отворени за граждани във времето от 9 до 18 часа, без прекъсване в работните дни.

Освен това, на разположение на гражданите са и специално обособени пунктове. Всеки работен ден до 21 февруари ще фунционира пунктът пред Музикално драматичния театър във Велико Търново – от 11 до 13 и от 16 до 18 часа.

Пред сградата на Общината в град Павликени също се събират подписи – от 10 до 12 часа и от 16 до 18 ч. на 17, 18 и 19 февруари.

Подписката в подкрепа на предложения от президента Плевнелиев национален референдум по изборните въпроси бе организирана от инициативен граждански комитет с председател проф. Георги Близнашки. Идеята е три въпроса да фигурират в референдума: подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно; подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми; подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите.

Darik News

Четвъртък, 13 Февруари 2014 08:16

Виното като изкуство в бутилка показват горнооряховски художници

С изложбата „Виното-изкуство в бутилка" горнооряховски художници ще отбележат Трифон Зарезан. Творците са избрали да почетат празника по един различен начин, сливайки изкуството и виното за пълна наслада на сетивата. Производството на вино е изкуство а самото вино - вдъхновение.

Откриването на изложбата е тази вечер от 17:30 ч. в Градската художествена галерия „Недялко Каранешев".

Своите вълнуващи и богати на колорит и изразни средстава творби ще покажат горнооряховските художници от сдружение ГоАрт - Ваня Балтова, Роза Абаджиева, Илия Банков, Ирена Янкова, Стефан Балтов, Петър Крусев, Пепа Хаджидимитрова, Янко Янков и приятели като Николай Стайков, Красимир Коцев и Елеонора Маркова. Художници са обединени от общата страст към изкуството и различни в изразните си средства.

На откриването ще бъдат показани и кадри от изложбата „За тайните на виното" на Националния етнографски музей, Българската национална филмотека и Централен държавен архив-финансирана от Домейн Бойар и Винзавод Асеновград.

Darik News

Четвъртък, 13 Февруари 2014 07:56

Редки римски находки излагат в Павликени

„Във виното е истината. Празници на виното и плодородието през Античността” е темата на изложба, която организират Община Павликени и Историческият музей в града по случай Трифон Зарезан. Тя ще бъде открита от 14:00 часа днес в експозиционната зала на Античния керамичен център край Павликени.

14 февруари, когато по стар стил се чества светецът, е избран и за празник на българския археолог още през 1971 г. Традицията за отбелязването се спазва и до днес като на тази дата Националният археологически музей при БАН показва всички най-впечатляващи открития на българските археолози от изминалата година.

По повод празниците музеят в Павликени ще покаже находки, открити преди повече от тридесет години от археолога Богдан Султов при разкопки на Античния керамичен център в близост до града. Днес те могат да бъдат видени в експозиционната зала на археологическия обект благодарение на осъществения през 2013 г. проект „Опазване, реставрация и социализация на Античния керамичен център край Павликени”, реализиран с финансовото съдействие на Американски научен център – София и Фондация „Америка за България”, Община Павликени, както и колегиалното сътрудничество на Регионалния исторически музей във Велико Търново, който предостави ценностите.

Археологът към музея в Павликени Калин Чакъров ще направи мултимедийно представяне, свързано с темата на изложбата. „Живи” примери от витрините ще онагледят почитани в древността култове, които залягат в основите на някои съвременни обреди, каквито са например тези в деня на Св. Трифон Зарезан.

В експозиционната зала на Античния керамичен център край Павликени са изложени няколко редки находки от римската епоха, свързани с почитането на божествата на плодородието. За да осигурят добра реколта, успешно прибиране и повторно засяване, древните отправят молитви към съответния покровител. В обредните практики са използвани различни по вид и предназначение предмети, натоварени със свещена сила. В римската вила до Павликени са открити керамични съдове с апликации, изобразяващи някои от основните божества на плодородието в Древна Гърция, Тракия и Рим. Върху част от керамичен съд стои брадатият лик на бога на виното и винопроизводството Дионис/Бакхус. В изкуството през периода са изобразявани различни митове, свързани с неговия живот. С Дионис обикновено е и неговата свита от сатири, учителите му Силен и кентавърът Хирон, горското божество Пан, както и жени, обхванати от божествена лудост, наречени вакханки (оттам идва и думата „вакханалия”).

Сред експонатите в Античния керамичен център присъстват и находки, представящи някои от сподвижниците на Дионис. Глинен калъп за апликация разкрива образа на учителя на бога на виното Силен. Присъщи за него са подпухналото лице и зачервеният нос, причинени от постоянно опияненото му състояние. От Павликени произхождат и редица статуи на Дионис и неговата свита.

С плодородието са свързани и две впечатляващи находки, които днес биха били окачествени като перверзия. Това са два керамични фалуса, единият малък, а другият с големи размери и релефна украса. Те са свързани с плодовитостта, която хората в древността са търсели и олицетворили чрез мъжката потентност. Обикновено фалическите изображения са част от облика на Приап (бог на плодородието), който според някои митове е син на Дионис.

Лозовите и бръшляновите клонки са неизменна част от култа на Дионис. Те присъстват и в украсата на керамични съдове, каквито могат също да се видят на място. Освен тях, в изложбата са показани множество керамични съдове, свързани с употребата на вино, от такива за пренасяне и търговия (амфори) до трапезните кани и чаши. Всички находки са автентично свидетелство за почитането на виното и начините на неговата употреба през римската епоха.

Община Павликени осигурява безплатен транспорт за желаещите да присъстват на откриването.

Darik News

Четвъртък, 13 Февруари 2014 07:48

Млади творци ще мерят сили в конкурс на името на Йордан Парушев

Парична награда от 7000 лв., грамота и статуетка на името на великотърновския художник Йордан Парушев ще получи най-добрият млад автор на съвременно изкуство. Той ще бъде определен след национален конкурс, в който могат да участват творци до 35 години.

Националното състезание ще се организира съвместно  от фондация „Йордан Парушев" и ВТУ „Св. св. Кирил и Методий". Конкурсът, който ще има за тема „Хартията в съвременното изкуство", ще бъде обявен през март. Художниците трябва да изпратят творбите си по електронен път. Журито ще избере тези, които да предоставят картините си в оригинал, за да могат да бъдат показани в изложбата. До финала ще достигнат трима, сред които ще бъде избран победителят.

Университетът ще подпомогне логистично подготовката и провеждането на форума, решиха членовете на Академичния състав на вуза. Висшето училище ще участва и с еднократна помощ в размер на 3000 лв. в предстоящото състезание. Гл. ас. Владимир Аврамов ще представлява ВТУ в авторитетното жури. Eкспозицията ще бъде открита през лятото в Сливен, родния град на покойния художник и преподавател във ВТУ. След това тя ще гостува във Велико Търново, София и в Българския културен център в Париж.

Darik News

Сряда, 12 Февруари 2014 09:10

Кмет ще съди правителството заради разпределението на парите от публичната инвестиционна програма

Кметът на Златарица Пенчо Чанев ще съди Министерския съвет заради разпределението на 500-те млн. лева от публичната инвестиционна програма на правителството. Според градоначалника средствата за проекти на общините са разпределени несправедливо, а кабинетът е игнорирал общините, които не са част от управляващото мнозинство, сред които и Златарица. Кметът директно обвини финансовия министър Петър Чобанов в липса на прозрачност в начина, по който оглавяваната от него комисия е одобрила проектните предложения, тъй като протоколът все още не е качен в интернет страницата на Министерски съвет.

Община Златарица е кандидатствала за финансиране с осем проекта на обща стойност 4 млн. лв., но нито един не е одобрен. Според кмета предложенията напълно са отговаряли на критериите на програмата за растеж и развитие на регионите, въпреки това са отрязани от финансиране. Жизнено важен е един от проектите на стойност 809 хил. лв. за изграждане на ВиК мрежа в Горско Ново село и Родина. „В момента 1200 жители на двете села ползват вода от собствени водоизточници, която е негодна за пиене, тъй като концентрацията на нитрати надвишава два пъти нормата“, посочи кметът. На базата на изследване на водните проби от прокуратурата са направили предписание до кмета да взема спешни мерки за отстраняване на проблема. Моят екип изготви проекта и го внесе при областния управител, както всички останали общини. Явно комисията, разглеждала проектните предложения, ги е одобрявала по списък и на партиен принцип, жалва се Пенчо Чанев, който е единственият кмет от ВМРО.

Той е изпратил писмо до министъра на финансите Петър Чобанов, с искане за среща и за публикуване на протокола от заседанието на комисията. По този начин ще има прозрачност за мотивите за разпределението им, уточни Чанев. Той даде 20-дневен срок за отговор на министъра, след което ще бъдат предприети и по-радикални действия като протести и блокади на улици. Община Златарица подготвя и иск, с който ще обжалва министерското постановление за одобрените проекти пред Върховния административен съд.

Darik News

Сряда, 12 Февруари 2014 08:25

Увеличиха на 70 000 лева парите за футбол, фенове разпънаха плакат на днешната сесия

С 26 200 лева бе увеличена годишната субсидия за футболния „Етър В. Търново” на днешната сесия на Общинския съвет. Първоначалното предложение бе за 43 800 лева, заделени от средствата за домакинства на държавни първенства и за масовия спорт. По време на комисиите обаче по предложение на Петко Тюфекчиев бяха предвидени допълнителните пари, с които общата финансова инжекция набъбна на 70 бона и бе гласувана от Местния парламент.

Тези 26 200 лева ще бъдат осигурени от неданъчни приходи- наеми от общинска собственост. Всъщност реалната общинска инвестиция във футбола е доста по- голяма. Всички консумативи на стадион „Ивайло”, където са съблекалните и се играят мачовете са за сметка на бюджета. Безплатни са и прегледите на състезателите от всички възрастови групи в Спортния диспансер, които също се дотират от Община В. Търново, както и на останалите спортни клубове.

Сесията обаче стартира с мълчаливо присъствие на двайсетина фенове, сред които бяха председателят на Фен клуб „Етър” Венелин Русанов и членът на Управителния съвет на „Етър ВТ” Валентин Гитев. Привържениците на футбола разпънаха плакат, на който пишеше: „ФК „Етър” е отборът на В. Търново- а вие от къде сте ???!”.

„Очакваме да вземат някакво решение за футболния клуб, защото това в момента е прехвърляне на топката и измиване на ръцете с някакви жалки пари. Това ще унищожи школата и клуба. Види ли се, че Общината се грижи за футбола, ще вземат отношение и хората, които имат някакъв бизнес в нея. Общината е патрон, през нея минава всичко. В Управителния съвт нещата също не са както трябва. Двама работят, други пет гледат отстрани. Казаха ми, че са дали общо 4000 лева. Тази сума и фен клуба може да я извади”, заяви Венелин Русанов.

Думите му бяха потвърдени от Валентин Гитев, който каза, че ръководството се е събирало само веднъж, когато са подписвани учредителните документи на клуба.

„Към момента сме се събирали един път, когато се създаваше клуба. Бизнесмени и аз като представител на Фенклуба в УС. Оттогава не знам нещо въобще случва ли се, някой говори ли нещо. Можете да говорите със Сашо Нанков и Григор Григоров. Има двама души, които помагат активно, Общината също помогна до някаква степен през есента. Не знам колко е вярно, но ми казаха, че останалите пет човека са дали 4000 лв. Помагат един-двама и Нанков ходи да се моли на този и онзи и като излезе информация за някой бизнесмен, когото е помолил да помага, всички скачат върху него. Тази система явно е напълно порочна и няма нищо да се случи, докато не се създаде необходимата организация от властимащите хора. Ние сме просто фенове, които си поддържат отбора, но не можем да съберем бизнеса и да гласуваме бюджет за този клуб. Тази година се навършват 90 години "Етър" и тези пари, които се гласуват, трябваше да сеа само за честванията. Този отбор в момента е поставен на колене. Аз не знам вече защо съм в този УС, той не е действащ. Скоро ще се оттегля от него, ако нищо не се случва. С моето оттегляне ще се оттеглят и феновете. Никой няма да подкрепи отбор, който е на нивото на Ресен като финансиране и визия. Ние от месеци подготвяме честванията за пролетта, събираме всеки лев помежду си, а тук някакви хора, които имат власт и събират нашите данъци, отделят половин процент от бюджета на общината... 362 000 е толкова. Не знам в белите държави колко се отделя за спорт, но основните дейности са здравеопазване, спорт, сигурност, образование, каза Валентин Гитев.

Президентът на клуба Александър Нанков коментира в едно изречение изявлението на феновете: „Управителният съвет и Общината правят каквото могат”.

Darik News

Сряда, 12 Февруари 2014 08:11

Спипаха трима иманяри да копаят край Нове

Трима иманяри са задържани от свищовската полиция. Вчера в хода на провеждаща се специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с културно исторически ценности, е направена проверка в месттността "Стъклен", попадаща в охраняемата зона на римския античен град Нове.

На мястото са заловени да копаят с лопати и металотърсач 26-годишният Л. С. от плевенското село Искър, 21-годишният Д. М. от плевенския град Тръстеник и 24-годишният И. И. от Плевен. При извършен личен у единия мъж са намерени четири монети, шест метални елементи и фрагменти, първоначално датирани от римската епоха. Металотърсачът и лопатите са иззети, както и други вещи, имащи отношение към деянието. Тримата са задържани за 24 часа.

Darik News

<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>
Страница 1 от 755
 

Firefox-32                   IE-32                  Chrome-32                  Opera-32                   Safari-32
  FirefoxMozilla     Internet Explorer    GoogleChrome            Opera                   Safari         
 

Кои хора са най-корумпирани?
 
Случаен Виц
Последни коментари
RSS
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
"ПИМЕНС" ООД
Производство, преработка и търговия с птиче месо.
ЕТ Боян Маринов - НЕО ДЕЙ
Продажба,ремонт и поддръжка на компютърна техника, консумативи и периферия.Пълнене на глави (лазерни и мастилено струйни).