Вторник, 11 Януари 2022 21:02

Обрат в Испания: планът за лечение на Covid като обикновен грип

Написана от
Оценете
(0 гласа)

Испания е първата държава в ЕС, която промени визията на пандемията: достатъчно с броя на инфекциите и хоспитализациите. „Ще го третираме като общо влияние“

Пандемията се променя. Поради тази причина се опитваме да променим начина, по който живеем и живеем с вируса. Това е идеята, която циркулира в Испания чрез гласа на испанския министър-председател Педро Санчес , който каза, че е дошло времето да наблюдаваме пандемията по различен начин. „ Испания разработва система за наблюдение на Covid като обикновен грип “, пише вестник El Pais . „ Имаме условията да отворим, постепенно и с cutela, дебат на техническо и европейско ниво, за да започнем да оценяваме еволюцията на това заболяване с различни параметри от тези, които имаме досега “, каза Санчес в интервю за радио Cadena Сер. Както четем в испанския вестник, протоколите стават все по-разрешителни, а също и ограниченията, тъй като повечето хора досега са имали контакт с вируси и ваксини, ги предпазват от тежки форми на заболяването.

Лечение "Сентинел".

Следващата стъпка, която испанското правителство има предвид, ще бъде да започне да лекува вариантите на Covid по начин, по-подобен на това, което се прави с грипа: спрете да броите случаите и да тествате всеки един симптом. Целта е да се наблюдава Sars-Cov-2 като всяко друго респираторно заболяване. Испанските здравни власти работят в продължение на месеци върху този преход, за да разработят план за постепенно изоставяне на универсалното наблюдение на covid и преминаване към това, наречено „сентинел“, използваното от години срещу грипа . "Вместо да се изобличава всеки открит в страната случай на Covid, който е неустойчив в дългосрочен план, група лекари от начални училища или здравни центрове ще бъдат стратегически избрани, заедно с болници, за да действат като свидетели“ .


Целта ще бъде да се създаде статистически значима извадка, разпределена в ключови точки, както се прави с проучванията, което ни позволява да изчислим как болестта, най-леката и най-тежката, се разпространява, вече не чрез числово преброяване, където се вмъкват всички случаи но брой, от който се екстраполират най-значимите числа. Пето, броят на асимптоматичните пациенти и тези, които не попадат в болница, ще изчезне, така да се каже.

„Работим по него от 2020 г.“
Тази стратегия вече беше обмислена през лятото на 2020 г., след първата трагична вълна от Covid-19 по света. По очевидни причини Испания не успя да го приложи (както никоя друга страна в света) до днес. Промяната на темпото обаче е готова. Ръководителите на Центъра за координация на сигналите и спешните здравни ситуации (CCAES), тези на доклада за тревога, където са представени техниците от всички автономни общности и тези на Националния епидемиологичен център (CNE) са насрочили различни срещи, за да обсъдят това промяна на философията: кога и как ще бъде приложена.


„ Сега, като се има предвид огромната степен на предаване на covid, е много голямо предизвикателство да се спазват стриктно универсалните протоколи за наблюдение, става невъзможно “ , каза за El Pais Ампаро Лараури, ръководител на групата за наблюдение на грип и други респираторни вируси в El Pais. Pais. CNE. „ Наистина, протоколите вече започнаха да се разхлабват и тестове за директен контакт с положителни резултати вече не са необходими, ако не показват симптоми , например “, посочва той. „ Изправени пред тази нова реалност, ние работим върху преминаването от универсално наблюдение към сентинел за лека остра респираторна инфекция в началните училища и тежка в болниците.

Ясно е, че всичко не може да се промени за една нощ. „ Имаме международни ангажименти – свързани с уведомяването за всички случаи – и системите за наблюдение трябва да бъдат консолидирани “, заключава Лараури.

 
Прочетена 8 пъти Последно променена в Вторник, 11 Януари 2022 21:08

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.