Сряда, 12 Януари 2022 10:28

Във Франция премахнаха възможността в заведенията да изискват документ за самоличност, за да потвърдят автентичността на ковид паспорта.

Написана от
Оценете
(0 гласа)

Много голямо мнозинство от сенаторите, вариращи от комунисти до републиканци, включително центристи, оттеглиха новост, предвидена в законопроекта за създаване на пропуск за ваксина. Те премахнаха възможността професионалистите в заведения, отворени за обществеността, да изискват документ за самоличност, за да потвърдят, че пропускът за ваксинация наистина е автентичен.

Това е основната модификация на законопроекта за пропуска на ваксините в края на сесията в Сената, в нощта на 11 срещу 12 януари. Сенаторите се противопоставиха на проверките за самоличност от служителите на дейностите и заведенията, подлежащи на пропуска за ваксинация, както е предвидено в текста до момента. Бяха представени десет идентични изменения от повечето групи в Сената за премахване на разпоредбите в член 1, които се отнасят до проверката на самоличността на лицата, представящи пропуск за ваксинация, в случай на съмнение относно неговата автентичност. Те са широко приети. 303 сенатори гласуваха за, 37 против. Само всички членове на групите Митинг на демократи, прогресисти и независими (президентско мнозинство) и независими – република и територии (десни, близки до републиката в движение) не искаха да следват ясната тенденция, която се появи в полуцикъла . Подобно на тях, правителството също се показа неблагосклонно към тази модификация.

Перспективата да видите служители в хотелиерството и кетъринг индустрията, в света на културата или транспорта, накратко на всички места, които може да изискват пропуск за ваксинация, видимо притесни много сенатори. Те се страхуваха от възможни злоупотреби и дори от образуването на опасен прецедент. „Тези разпоредби засилват чувството на недоверие към французите“, възкликна сенатор Л. Р. Марта де Сидрак. „Формулировката е достатъчно неясна, за да предизвика злоупотреба“, добави сенаторът-центрист Мишел Каневет. В този „важен момент“ от разглеждането на текста комунистът Фабиен Гей предупреди за риск от предавка. „Ако сложим пръст в него, ще имаме най-голяма трудност да се върнем назад. Социалистът Жан-Пиер Сьор го видя като "конституционен проблем", природозащитник Гай Бенарош „установяването на нов модел на обществото, който е в противоречие с ценностите на много от нас. За Естер Бенбаса (нерегистрирана) „това прехвърляне на правомощия от полицията към гражданското общество не е приемливо“.

„Все още е съмнително тези заведения и техният персонал да бъдат превърнати в полицейски помощници“, заявява Филип Бас
По време на разглеждането в комисията на законите, предния ден , сенаторите запазиха разпоредбите, отнасящи се до контрола, за да възпрепятстват измамите и особено да премахнат съмненията, ако е необходимо. Най-малко 182 000 фалшиви здравни карти бяха идентифицирани в края на декември, според правителството. Комисията обаче въведе възможност за представяне на шофьорска книжка, транспортни карти, витални карти или професионални карти вместо лична карта или паспорт. Той също така изрично е забранил на управител на заведение да събира информация от въпросния документ с оглед наказателно преследване. И накрая, докладчикът Philippe Bas (LR), който вече изрази опасенията си през декември, смени позицията си и разчита на мъдростта на колегите си. „Разбирам, че недостатъците изглежда надделяват над предимствата“, реагира той на сесията. „Все още е съмнително тези заведения и техният персонал да бъдат направени помощници на полицията. »

Сред другите поправки, приети през вечерта, сенаторите приеха поправка от комунистическата група, целяща да изключи използването на пропуск за ваксинация за пътувания, направени за призовка в съда или интервю с адвокат .

Текстът, публикуван от комисията, предвиждаше да се позволи на неваксинираните хора да вземат превоз на дълги разстояния в случай на убедителна „семейна или здравна“ или „професионална“ причина. Полуколелото гласува в подкрепа на изменение на Силвиан Ноел, насочено към по-гъвкави условия на тези пътувания в случай на спешна ситуация . „В случай, че лицето е изправено пред наложителна спешна ситуация, изглежда трудно да го помолите да получи резултат от вирусологичен скрининг, въпреки че неговият приоритет не е провеждането на такъв тест. Затова се предлага да се позволи на лицето да направи 72-часов тест”, обясни тя.

Източник: https://www.publicsenat.fr/article/parlementaire/passe-vaccinal-les-senateurs-suppriment-la-possibilite-de-verifier-l-identite

Разглеждането на законопроекта и в частност на член 1, който въвежда пропуска за ваксинация, трябва да продължи тази сряда, в края на следобеда, в края на актуалните въпроси към правителството. Сенатът все още трябва да обсъди повече от сто изменения.

Прочетена 55 пъти Последно променена в Събота, 15 Януари 2022 10:57

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.